Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


képtanfolyam

 

Szia. Akkor kezdjük is el a tanfolyamot. Lépésekben leírom az egészet :)

 

[b]1.) Képkészítő programok nevei és letöltő linkek[/b]

-PhotoScape: Képek szerkeszteszteni lehet vele (pl fekete-fehér, másik kép rárakása, feliratozás, stb.). Animációt is lehet vele készíteni úgy, hogy belemész az animáció részbe, ott hozzáadod a fotókat, és egymás után lejátsza őket.

link: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/photoscape-free-v3-3--magyar--KQ13.html

-Gimp: Képet lehet vele kétféleképpen kivágni. Az első: radírral. A második: Átfested a hátteret ecsettel. De a képkivágáson kívül még lehet vele "maszatolni" is. Ezzel igen jó képeket lehet csinálni. De akár a hátteret is át lehet szinezni ezzel a programmal.

link: http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/the-gimp-v2-66--magyar--GC5.html

 

 

[b]2.) A jó képkészítés[/b]

Ha jó képeket szeretnél csinálni (amit mindenki szívesen néz) akkor van pár alapszabály:

-ne legyen túl csicsás (díszes)!

-ne legyen olvashatatlan!

-ne legyen teli helyesírási hibákkal!

-ne legyen benne 5 millió írásjel (pl: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, ?????????????, stb)!

-ne legyen túl zsúfolt a kép!

-legyen olyan, hogy felkeltse az ember érdeklődését!

-hangsúlyozz (de határral)!

 

 

[b]3.) Képkivágás[/b]

Mint már említettem, GIMP-el is lehet képet kivágni, de ezen kívül létezik sokkal egyszerűbb program is. Ez a (sima és hagyományos) PAINT. Szerintem mindenki ismeri. Talán már próbálkoztál vele képet kivágni, de még se lett szép. Pedig igen is lehet szépen kivágni paint-el. Mégpedig úgy, hogy először ráközelítesz (nagyítóval) a képre. Azután pedig a radírral (esetleg ecsettel) körbevágot. Utána a többi részt már könnyű kiradírozni. Viszont ha így a kép széle túl éles (vagyis nagyon látszik, hogy radírral vágtad ki), úgy javíthatsz rajta, hogy a kivágott képet megnyitod GIMP-be és ott elmaszatolod a szélét. Viszont ha nem vagy türelmes és elkapkodod, akkor tuti nem lesz szép! Szóval csak akkor állj neki, hogy ha türelmes kedvedben vagy!

 

[b]4.) "Képlopás" [/b]

Sokféle képlopó program létezik. Ezek közül az egyik legegyszerűbb a PrtScr nevezetű. (link: http://prtscr.en.softonic.com/ ) Ez a program akkor hasznos, ha pl törzskönyvet akarsz csinálni egy lónak. Ezzel az egész adatlapját is el tudod menteni. A program lényege, hogy megnyomod azt a gombot, hogy Print Screen (de lehet hogy a te billentyűzeteden csak így van: PrtScr) és ilyenkor az ami a képernyődön van, azt ki tudod jelölni és így lementeni. Ezért jó pl törzskönyveknél, mert ezekkel könnyen betudod másolni a képre a csillag-táblázatot.

 

 

 

[b]És ezzel vége is a tanfolyamnak![/b]

Ahoz, hogy megkapd a diplomát (legalább 50%-ot elérj) vizsgaképp csinálnod kell egy képet. Ezen a képen a következőknek kell szerepelnie:

-fekete háttéren kivágott egy ló

-felriatnak az, hogy HORSES

-rá kell írnod a neved

-legyen a képnek valamilyen kerete

-és még tegyél rá valamilyen lovas képet (nem kivágottat)